Sfaturi utile in alegerea medicului dentist/stomatolog

 

 

           Sanatatea fiecaruia este bunul sau cel mai de pret si de aceea a gasi un medic dentist/stomatolog specialist, bine pregatit este o procedura minutioasa si care necesita o atentie deosebita. Nu exista o reteta pentru acesta totul bazandu-se pe criteriile pe care viitorul pacient le cere viitorului sau medic.

Exista o multitudine de oferte, avand in vedere numarul in crestere al medicilor dentisti/ stomatologi, iar dupa o cautare amanuntita majoritatea criteriilor personale pot fi indeplinite de un singur medic care sa poata sa asigure atat diversitatea cat si interdisciplinaritatea procedurilor terapeutice necesare.

 

Unul dintre cele mai importante criterii este recomandarea medicului dentist/stomatolog de catre prieteni sau cunostiinte care au fost/sunt pacientii lui. Gradul lor de satisfactie si eficienta tratamentului este un punct forte in alegerea medicului.

 

Alaturi de recomandare esentiala este specializarea medicului. Pentru acesta se pot urmarii:

-gradul profesional al medicului practician: medic, medic specialist, medic primar.

-competentele profesionale obtinute in urma cursurilor post universitare de specilizare de minimum 6 luni.

-stagii de perfectionare profesionala in centre universitare din stainatate

-universitatea de medicina absolvita, cele mai bune sunt cele din centrele universitare cu traditie si prestigiu, (ex. Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures, etc.),

-medicul practician este cadru didactic universitar si doctor in Stiinte Medicale, fapt ce granteaza formarea profesionala continua si solide cunostiinte teoretice care vin in sprijinul practii clinice.

Toate aceste diplome sunt de obicei eliberate de Ministerul Sanatatii, constituie o mandrie profesionala a capacitatilor medicului dentist, si ar trebui sa fie expuse la loc vizibil in cabinet/sala de asteptare/ web-site.

 

Dupa recomandarea medicului si nivelul de specializare pe care il are, experienta profesionala este fundamentala. Sunt cateva aspecte obiective care pot fi urmarite:

-de cat timp practica medicina dentara,

-complexitatea cazurilor clinice rezolvate si diversitatea acestora,

-un portofoliu de cazuri clinice cu imagini de inceput, intermediare si de final pe care medicul le-a rezolvat,

-varietatea solutiilor terapeutice propuse si alternativele la acestea in cadrul planului de tratament,

-informatiile pe care le ofera referitoare la stabilitatea si durabilitatea rezultatelor tratamentului in timp

-abilitatile de comunicare si exprimare referitoare la solutiile terapeutice precum si imaginea cabinetului stomatologic in care practica,

-impresia subiectiva lasata de medicul dentist asupra pacientului in urma sedintei de consultatie.

Informatii utile

 

Descoperiti calitatea si responsabilitatea fata de pacient in stomatologie